Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Βολικοί µύθοι

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

∆ύο µύθοι κυκλοφορούν τελευταία στην Ελλάδα.
Ανακατεύονται µε αναλύσεις, εκτιµήσεις και δήθεν σοβαρές πληροφορίες για να καταλήξουν στο ίδιο συµπέρασµα: η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ολο και κάποιος θα βρεθεί να καθαρίσει για πάρτη µας. Αρα απλώς γυρίζουµε πλευρό και περιµένουµε.

Ο ένας µύθος:«∆εν γίνεται να βγει µια χώρα από την ευρωζώνη». Λάθος. Γίνεται και παραγίνεται. Και πώς βγαίνει; Ακριβώς όπως µπήκε. Οταν χάσει τις προϋποθέσεις της ένταξης. Ή µάλλον όταν χαθεί κάθε προοπτική να τις επανακτήσει στο ορατό µέλλον...

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι συγκεκριµένες, µετρήσιµες και προβλέπονται στις Συνθήκες. Οταν λοιπόν οι 16 χώρες της ευρωζώνης θα αρχίσουν να εξυγιαίνουν τα δηµοσιονοµικά τους µεγέθη γιατί να ανεχθούν τη 17η που αντί να βελτιώνει θα επιδεινώνει τους ίδιους δείκτες και θα έχει ανάγκη από µόνιµη θερµοκοιτίδα; Οι κουτοπονηριές τού «δεν τους συµφέρεινα µας διώξουν» δεν περνάνε.


Ο άλλος µύθος που θέριεψε πάλι από προχθές είναι ότι θα µας σώσει ο Οµπάµα! Ο άνθρωπος µίλησε όντως µε συµπάθεια. Αλλά δεν είπε κιόλας ότι στο τέλος θα στείλει το Ιππικό να µας πάρει από του χάρου τα δόντια. Ο µύθος αυτός είναι ίσης αξίας µε τον άλλον που λέει ότι στην Ελλάδα βγαίνει πάντα η κυβέρνηση που θέλουν οι Αµερικανοί. Λες και στην πιο αντιαµερικανική κοινή γνώµη της Ευρώπης κάνει κουµάντο η CIA.

Ή πάνε στην κάλπη οι ψηφοφόροι µε αµερικανό πεζοναύτη από δίπλα.

∆υστυχώς οι µύθοι δεν αντέχουν πάντα στον χρόνο. Και από το ευρώ θα κινδυνεύουµε να βγούµε και όχι ο Οµπάµα, ούτε ο Πάπας δεν θα µπορεί να µας σώσει εξ ουρανού. Για να σωθούµε πρέπει να «στρώσουµε τον κώλο µας», κατά τη δηµώδη διατύπωση. Να κοπιάσουµε, να αλλάξουµε, να βάλουµε φρένο στην κατανάλωση και να αποκηρύξουµε τον «αγροίκο πλούτο», που λέει ο καθηγητής Πεπελάσης. Με απλά λόγια: µόνο µε τη δική µας δουλειά θα σωθούµε. Αν θα βγει κάποτε η χώρα από την περιπέτεια που την παραλύει εξαρτάται από τους ανθρώπους της. Τον καθένα ξεχωριστά. Ή θα το καταλάβουν ή θα συµβεί αυτό που θα έλεγε ο σκωτσέζος συγγραφέας Ρόµπερτ Στίβενστον: «Ηθελαν το καλό, προσπάθησαν λίγο και απέτυχαν πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου