Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Παζλ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΔΕΝ υπάρχει τίποτε πιο ενδιαφέρον στην πολιτική από την εκλογή νέου αρχηγού κόμματος. Οποιος δεν κοιμήθηκε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση τις τελευταίες φορές που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άλλαξαν πρόεδρο ξέρει ότι δεν μετράνε τόσο τα πρόσωπα. Περισσότερη σημασία έχουν α) οι διαδικασίες και β) η συγκυρία. ΟΙ διαδικασίες έχουν σημασία γιατί η πολιτική δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο. Οι κανόνες δεν είναι σταθεροί - αλλάζουν. Η συγκυρία έχει σημασία, με την έννοια ότι η εκλογή νέου αρχηγού δεν μένει ανεπηρέαστη από το αν το κόμμα έχει ή δεν έχει την εξουσία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ αυτές οι επισημάνσεις. Δεν βοηθούν όμως στην παρούσα φάση. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί μηδενική ορατότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε κουβέντα με τα μεγαλο-στελέχη και δηλώνει ότι δεν είναι «γαντζωμένος στην καρέκλα του» - πέραν αυτών όμως ουδέν συγκεκριμένο. Στην πραγματικότητα, ο Παπανδρέου διεκδικεί ή διαπραγματεύεται - όποιο ρήμα θέλετε, διαλέγετε - τον ρόλο του που, ανάλογα με την εξέλιξη, μπορεί να είναι μικρός, μεσαίος ή και μεγάλος. Σε ό,τι αφορά τη συγκυρία, είμαστε σαφώς πριν από εκλογές. Εχει προηγηθεί όμως η πτώση της κυβέρνησης. Δεν έχουμε δηλαδή αλλαγή σκυτάλης στο κουλουάρ της εξουσίας. Για την ακρίβεια, η σκυτάλη έχει πέσει κάτω. Επίσης δεν ξέρουμε τον χρόνο των εκλογών. Αυτές μπορεί να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ξεχειλώσει. Ώς πότε; Ώς ακόμη και τον Απρίλιο. Ξέρουμε όμως ότι στις εκλογές αυτές το ΠΑΣΟΚ - για να το πούμε κομψά - δύσκολα θα πάει καλά. Εκεί αρχίζουν τα ερωτηματικά. Συμφέρει να πάρει κανείς την ηγεσία προεκλογικά και να ξεκινήσει με ήττα; Ο Παπανδρέου το έκανε το 2004 - αλλά ήταν ο Παπανδρέου και δεν αμφισβητήθηκε μετά. Οι ενδιαφερόμενοι φαίνονται διχασμένοι.
ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ είναι οι απαντήσεις και στο σετ ερωτήσεων που αφορούν τις διαδικασίες. Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ λέει εκλογή από τη βάση. Με δεδομένη όμως την κατάσταση της χώρας, υπάρχει ένα κλίμα να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται για ακροβασία - αλλά δεν θα είναι η πρώτη. Είναι θέμα των καταστατικολόγων αν αρκεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και αν μετά ο εκλεγείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επανεκλεγεί από κάποιο διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα - αλλά, πάντως, όχι από τη βάση. Οπως φάνηκε και με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά το 2009 στην προεδρία της ΝΔ, η έξοδος από τους κλειστούς χώρους και τους «επαγγελματίες» της πολιτικής προς το πεζοδρόμιο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και μάλιστα με δραματικό τρόπο.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για δύσκολο παζλ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον τρόπο συμπλήρωσής του, αλλάζει το πρόσωπο που θα σχηματισθεί όταν μπουν στο τέλος όλα τα κομμάτια. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος πήγαν να το συμπληρώσουν στο μεταξύ τους τετ α τετ. Για ευνόητους λόγους όμως αυτό δεν ήταν εύκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου