Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δικαίωμα

Του Γιώργου Λακόπουλου
Γενική παρατήρηση προερχόμενη από τη διασταύρωση ιστορικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών στοιχείων: στο ΠΑΣΟΚ το όνομα Παπανδρέου δημιουργεί συμπλέγματα κατωτερότητας στους άλλους. Συνέβαινε ευλόγως με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ήταν ο γενάρχης του Κινήματος. Αλλά συμβαίνει και με τον Γιώργο. Οι «συνομήλικοί» του ακόμη και όταν ερήμην του εκφράζονται απαξιωτικά, στο ενώπιος ενωπίω
κομπλάρουν. «Γιατί δεν μου μιλάνε ανοικτά;», απορούσε ο ίδιος προτού συνειδητοποιήσει ότι εκεί βρίσκεται η δύναμή του.
Εκτοτε παίζει μαζί τους ένα παιχνίδι που τους καθιστά δορυφόρους του - με τη θέλησή τους! Δεν το επιβάλλει. Προσφέρονται να το κάνουν. Π.χ. μετά το 2007 ο Βενιζέλος ακύρωσε τον διπολικό χαρακτήρα του κόμματος. Δεν τον υποχρέωσε ο Γιώργος. Παραιτήθηκε αυτοβούλως από τα «δικαιώματα» τού 40%. Σήμερα όσοι αισθάνονται δελφίνοι απλώς περιμένουν. Αν και οι περισσότεροι θέλουν να στηθεί κάλπη για πρόεδρο χωρίς τον Παπανδρέου, πλην του Χρυσοχοΐδη ουδείς το θέτει ευθέως. Οχι ως αντιπαπανδρεϊκή κίνηση. Ως στοιχειώδη αξίωση δημοκρατικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος εξελέγη το 2007. Το καταστατικό προβλέπει ότι η θητεία του προέδρου ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Τον Νοέμβριο η τετραετία συμπληρώθηκε, αλλά δεν υπέβαλε τυπικά την παραίτησή του. Αυτή τη στιγμή δεν είναι «υπηρεσιακός» ούτε «απερχόμενος». Παραμένει κανονικός πρόεδρος και αναθέτει αξιώματα. Ουδείς ξέρει πότε θα φανεί άσπρος καπνός στην Ιπποκράτους.
Σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα ήδη θα είχαν κινηθεί οι εκλογικές διαδικασίες. Γιατί απλούστατα αυτό προβλέπεται. Στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούν με βάση το καταστατικό, αλλά με βάση τη βούληση του Παπανδρέου. Οταν αποφασίσει, θα τους ενημερώσει. Μπορεί να αποφασίσει τώρα, μπορεί και αργότερα. Πάντως αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει ως «ανώτατο καθοδητικό όργανο». Θα συγκληθεί για να εκφωνηθεί μια απόφαση - σαν δικαστήριο. Μπορεί και να μην εκφωνηθεί.
Κανείς δεν θα χειραφετηθεί για να πει: ότι εκλέγουμε πρόεδρο - τον ίδιον ή άλλον - δεν είναι θέμα Παπανδρέου. Είναι θέμα καταστατικού. Κανείς δεν λέει ότι δεν είναι παραχώρηση που θα τους κάνει ο Γιώργος. Είναι φυσιολογική λειτουργία ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος. Περιμένουν μια προσωπική απόφαση. Δεν ζητούν την άσκηση δικαιώματος. Με την έννοια που το όρισε ο αμερικανός νομικός Ράμσεϊ Κλαρκ: «Δικαίωμα δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου