Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Στράουμπχααρ: Το συμφέρον της Γερμανίας είναι να βοηθήσει την Ελλάδα

Στράουμπχααρ: Το συμφέρον της Γερμανίας είναι να βοηθήσει την ΕλλάδαΤο συμφέρον της Γερμανίας είναι να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της Ελλάδας, αντί να την οδηγήσει εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την παγκόσμια οικονομία (HWWI), καθηγητής Τόμας Στράουμπχααρ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt. Στην ερώτηση, αν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ για να εξυγιανθεί η οικονομία της και να ελαφρυνθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, ο καθηγητής απάντησε: "Από την πλευρά των Ελλήνων θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Από κάποια άλλη πλευρά στην ΕΕ, μία έξοδος της Ελλάδας φαίνεται ως βατή και σχετικά άνετη διέξοδος. Θέλουμε, όμως, πραγματικά να έχουμε στο άκρο της ΕΕ μία νέα ζώνη φτώχειας, όπως θα γινόταν τότε η Ελλάδα; Σε μία περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, η οποία θα έπρεπε κατά το δυνατόν να θωρακισθεί με συνοριακές οχυρώσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών; Θα προτιμούσα ως φορολογούμενος να πληρώσω κάτι περισσότερο για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί η Ελλάδα".
Ο επικεφαλής του HHWI προβλέπει επτά χρόνια ισχνών αγελάδων για την Ευρωζώνη, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου, βρίσκονται μπροστά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, προσθέτει, πρέπει να εκσυγχρονίσουν εκ βάθρων την οικονομία και τα κοινωνικά συστήματά τους, εν μέρει με πολύ σκληρά μέτρα.

Αντίθετα, θεωρεί ότι η Γερμανία έχει κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό τώρα βρίσκεται στη φάση της σοδιάς: Το HHWI προβλέπει ότι η Γερμανία θα έχει ανάπτυξη 1,5% το 2012.

Ο κ. Στράουμπχααρ θεωρεί ότι το υψηλό χρέος πολλών χωρών της Ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί είτε με το "κούρεμα" του ή με υψηλότερο πληθωρισμό ή με αύξηση των φόρων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιλογή των μεταβιβαστικών πληρωμών στις ασθενέστερες χώρες - κάτι που θα σήμαινε έμμεσα την εισαγωγή των ευρωομολόγων - συνεπάγεται το μικρότερο κόστος (για τις ισχυρότερες χώρες) και ταυτόχρονα προσφέρει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου