Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

100 ευρώ για 5μελή οικογένεια το πασχαλινό τραπέζι!

Φθηνότερο από πέρσι αλλά…
 Φθηνότερο κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι θα είναι το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δεδομένου ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές - Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%. Ειδικότερα, όσον αφορά στα κρεατικά το φετινό Πάσχα υπήρχε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%.
Ως εκ τούτου, κατά την ΕΣΕΕ το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να εμφανίζουν πτωτική τάση, η οποία ξεπερνάει το 8%.

Οπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Βαρβακείου κ. Κλεάνθης Τσιρώνης: «Δυστυχώς, παρά τις τιμές κόστους που πουλάμε, η κίνηση συρρικνώθηκε σημαντικά. Είμαστε 42.000 κρεοπώλες, περιμέναμε το Πάσχα να δουλέψουμε, αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρουμε. Αλλα χρόνια τη Μεγάλη Τετάρτη βλέπαμε τον κόσμο να φεύγει με αρνιά στις πλάτες. Τώρα φεύγει με σακούλες».

Μεγάλη Παρασκευή θυμίζει πάντως και η αγορά της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν από την έλευση του Πάσχα, με τους καταστηματάρχες να βλέπουν μειωμένη την κίνηση και τους πελάτες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα καθώς τα πορτοφόλια τους είναι άδεια, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Χαντζαρίδη:

«Ο τζίρος του Πάσχα θα είναι μειωμένος κατά 500 εκατ. ευρώ. Η μείωση αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό το 14%-15%».

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων, οι οργανωμένες εκδρομές για εσωτερικό και εξωτερικό είναι μειωμένες κατά 30%-35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου