Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Και ιδιώτες στο «βάθος» για τον ΧΥΤΑ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συνέχεια της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και πέραν της δοκιμαστικής περιόδου. Από τη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο, όπου συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο αντιπροέδρος του ΦΟΔΣΑ Σάκης Βλέτσας και εκπροσώπων των Δήμων των Ιωαννίνων συζητήθηκε το θέμα με δύο βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και πέραν της δοκιμαστικής τους λειτουργίας. Δεύτερον, για να γίνει αυτό, τα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν άμεσα να νομιμοποιήσουν πολιτικά τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο, το φορέα δηλαδή που θα αναλάβει τη λειτουργία (το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη πάντως, δεν έχει το θέμα στην ημερήσια διάταξή του), ωσότου εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση του περιφερειακού φορέα. Παράλληλα όμως, θα συζητήσουν και το «plan B»: την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Αυτή η εκδοχή ανοίγει το δρόμο για ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα, καθώς ακόμα και αν προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον αναγκαστικό σύνδεσμο, οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν χρήματα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, τα οποία δεν υπάρχουν και επιπλέον, να προσλάβουν και υπαλλήλους, που ελέω τρόικας δεν μπορούν να το κάνουν. Στη συνάντηση συμμετείχε για πρώτη φορά και εκπρόσωπος του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενώ νέα σύσκεψη θα γίνει εντός του επόμενου δεκαημέρου και αφού προηγηθούν οι συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια. Ούτως ή άλλως πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών έχει «δείξει» προς την κατεύθυνση της σύστασης των περιφερειακών συνδέσμων διαχείρισης απορριμμάτων ως Α.Ε, ως πρόβλεψη στο νέο νομοσχέδιο.
Ικανοποίηση
Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στη σύσκεψη και το δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος «κληρονόμησε» τις αντιδράσεις από το δήμο Κατσανοχωρίων κατά του ΧΥΤΑ. «Όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να προλάβουμε τους χρόνους ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, να προχωρήσουμε την ανακύκλωση και να μην επιβαρύνουμε με νέα τέλη τους κατοίκους» τόνισε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι το μεγάλο βήμα αποτελεί το κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη στο τέλος του έτους. Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε ότι ο ΧΥΤΑ «πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ΧΑΔΑ της Δουρούτης επιτέλους να κλείσει και με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα στη διαχείριση απορριμμάτων. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την οποία χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική μέχρι σήμερα. «Υπάρχει η διάθεση και η βούληση ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», επεσήμανε ο κ. Βλέτσας.
15 μέρες για το εργοστάσιο
Σε διαδικασία «εξπρές» μπαίνει και η έγκριση για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτοί θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών. Το ποσό που θα χρειαστεί για την κατασκευή είναι περίπου 45 εκ. ευρώ, θα αναζητηθεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ, με κατασκευή του με το μοντέλο των συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου