Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι ηλεκτρονικές κάρτες μπαίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Μέσω φορολογικών κινήτρων για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος Της Ευγενιας Τζωρτζη
Στην εμπειρία της Νότιας Κορέας καταφεύγει η χώρα μας, στην προσπάθειά της να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσα από την παροχή κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο στόχος είναι διπλός και αποσκοπεί όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που έχουν υποστεί δραματική μείωση λόγω της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της είσπραξης, μέσω της άμεσης απόδοσης από τους εμπόρους, μέρους του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής.
Η πρωτοβουλία διερεύνησης του τρόπου για την επίτευξη αυτού του στόχου ανήκει στον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη, με αίτημα που απηύθυνε προς το ΚΕΠΕ (Κέvτρo Προγραμματισμoύ και Οικοvομικώv Ερευvώv). Η σχετική μελέτη, την επεξεργασία της οποίας συντόνισε ο ερευνητής του Κέντρου, δρ Νίκος Γεωργικόπουλος, έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα των προτάσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Η μελέτη επιχειρεί τη μεταφορά της εμπειρίας από άλλες χώρες στην προσπάθειά τους για μείωση της φοροδιαφυγής, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Νότιας Κορέας, η οποία πέτυχε τον περιορισμό του φαινομένου, δίνοντας κίνητρα για τη διευρυμένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Το παράδειγμα της μακρινής Κορέας, που σε περίοδο βαθιάς ύφεσης έδωσε σημαντικές φοροαπαλλαγές τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, κάνοντας παράλληλα υποχρεωτική τη χρήση καρτών για πάνω από ένα ελάχιστο ποσό συναλλαγών, συμπληρώνεται με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία. Ως κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και δη μέσω χρεωστικών καρτών, το ΚΕΠΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση έκπτωσης στον φόρο ή την επιστροφή φόρου για τις αγορές που γίνονται μέσω καρτών.

Εναλλακτικά προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ για τους εμπόρους, ως κίνητρο για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εκπίπτει μέρος του ΦΠΑ που αποδίδουν στο κράτος ή αντίστοιχα να τους επιστρέφεται ένα μέρος, επιδοτώντας ουσιαστικά την εγκατάσταση τερματικών στα καταστήματα.

Το μέτρο προτείνεται να συνδυαστεί με ένα σύστημα άμεσης παρακράτησης του ΦΠΑ, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της μη απόδοσης του φόρου από σημαντική μερίδα εμπόρων, φαινόμενο που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και έχει οδηγήσει και στην ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης το τελευταίο, διάστημα με δεκάδες συλλήψεις εμπόρων ή επιχειρηματιών.

Επιστροφή φόρου
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές του ΚΕΠΕ, η άμεση απόδοση του ΦΠΑ επιβάλλεται να συνδυαστεί με την επιστροφή φόρου στους εμπόρους, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μείωσης της ρευστότητας στην αγορά, στον βαθμό που η ετεροχρονισμένη απόδοση του ΦΠΑ αξιοποιείται από σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων ως εργαλείο ρευστότητας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ενισχύει η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, που προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν από την κρίση. Η ερμηνεία είναι προφανής και συνδέεται τόσο με τη μείωση της κατανάλωσης όσο και με την αύξηση της παραοικονομίας, που σύμφωνα με όλες τις παραδοχές, ενισχύεται σε περιόδους ύφεσης και αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Η Ελλάδα αποτελεί παρθένο έδαφος για τη μεταφορά αντίστοιχων εμπειριών στον βαθμό που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά μικρή διείσδυση των χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Το μέτρο προτείνεται να συνδυαστεί με την απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών, κατά το πρότυπο της Νοτίου Κορέας, η οποία πέτυχε με συντελεστή ΦΠΑ μόλις 10% την επίτευξη δείκτη εσόδων 70%... την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου