Είμαστε στην έξοδο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που οδηγεί προς ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ, πριν από τη διασαύρωση ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
Πηγαίνοντας προς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είμαστε το τελευταίο βενζινάδικο πριν από τα ΓΡΕΒΕΝΑ. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ στην υπηρεσία του πελάτη

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να τελειώσει...

Το άμεσο ελληνικό θέμα με την έκτη δόση φαίνεται σήμερα να βρίσκει διέξοδο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εγκρίνουν τη χορήγησή της και θα προσφέρουν ανάσες στη χώρα και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ.Λ. Παπαδήμου.
Ωστόσο δεν αρκεί. Η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος περνά από τη διαχείριση της μεγάλης συστημικής κρίσης που
απειλεί συνολικά την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Και αυτή δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι συνεχείς και το αποτέλεσμά τους θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εξελίσσεται μια ιστορικών διαστάσεων διαπραγμάτευση, η οποία δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν πολλές επιλογές. Καλούνται υπό καθεστώς έντονης πίεσης να επιλέξουν ένα ισχυρό μίγμα θεσμικών παρεμβάσεων και διαχειριστικών εργαλείων προς ενίσχυση της Ευρώπης.
Οπως λένε και όσοι γνωρίζουν πως εξελίσσονται τα πράγματα στη Γηραιά Ήπειρο «η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να τελειώσει'» και προσθέτουν ότι «το κόστος διάλυσης είναι απείρως μεγαλύτερο του κόστους διάσωσης».
Στη βάση των παραπάνω παραδοχών αξιολογούνται θεσμικά μέτρα που συνδέονται με την εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης, με τη μεταφορά εξουσιών από τα έθνη στο κέντρο και με την ενίσχυση των μηχανισμών παρέμβασης και σταθεροποίησης των αγορών.
Το πιθανότερο είναι ότι η σύνοδος κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα ενισχύσει θεσμικά την Ευρώπη και θα την προικοδοτήσει με εργαλεία και δυνατότητες παρέμβασης στις αγορές. Και από τον συνδυασμό των παραπάνω θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική δράση από την ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θα ήταν ευχής έργο να βρει η Ευρώπη τη λύση που θα την βγάλει από την μεγάλη συστημική κρίση.
Εχει όλα τα στοιχεία για να βρει τη συνταγή που της ταιριάζει.Και έχει και την εμπειρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις της. Και τώρα αυτό θα συμβεί. Η κρίση δείχνει τον δρόμο. Οσο δύσκολος κι αν είναι η Ευρώπη θα τον βαδίσει. Για τον απλούστατο λόγο επειδή το ευγενέστερο μεταπολεμικό οικοδόμημα του πλανήτη έχει βάθος και έχει κερδίσει τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών, που δεν μπορούν να ξαναδούν τη Γηραιά Ήπειρο διαιρεμένη, κλειστή, φοβική και εμπόλεμη. 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου